Gemensam benämning på olika metoder att genom tryckning mångfaldiga en bild. Grafik är ett ganska brett begrepp och kan indelas i tre större grupper: Djuptryck, Högtryck och Plantryck. På senare tid har en del av gränserna suddats ut. Det är numera även tillåtet att blanda olika tekniker i samma bild. De äldsta kända grafiska bladen är kinesiska från 800-talet e. Kr.
Kort historik.
Djuptryck. Torrnålsradering, Etsning, och Kopparstick är de tre sätten att göra fördjupning i tryckplattan, som oftast är en kopparplåt. Därav namnet koppargrafik / koppartryck. Stålgravyr är en variant som varje filatelist känner till. Hovgravör Czeslaw Slania har ju graverat ett mycket stort antal frimärken. Genom att färga in fördjupningarna i plåten eller plattan kan man i en press föra över färgen till ett papper. Det grafiska bladet. En av de äldsta etsningar man känner är gjord av Albrecht Dürer år 1512. En av 1600-talets stora mästare är Rembrandt. Tidigast kända kopparstick är daterat 1446. Vapensmeder lär ha upptäckt att fett och smuts som fastnade i graveringar på vapnet, gav ett tryck som kunde användas som förlaga till en annan gravering. 65 kopparstick är kända av Albrecht Dürer. Kopparsticket är den konstart som ger mest möjligheter till stor detaljrikedom. Under hela 1700-talet var den därför använd för illustration av böcker. Mindre kostsamma metoder har därefter utnyttjats. Högtryck. I denna grupp finns Träsnitt, Linoliumsnitt och Trägravyr. En av de tidiga stora var Albrecht Dürer med inte mindre än 340 kända träsnitt. Apokalypsen från 1498 är hans första stora verk. Plantryck. Litografi, Serigrafi och Offset, den mest vanliga formen av tryck som vi dagligen möts av. Varje dag och veckotidning är ett "grafiskt blad". Likaså reklamen som varje vecka kommer i brevlådan. Dessa är i regel offsettryck och har kanske inte så mycket med konst att göra.
Jag har studerat koppargrafik sedan 1978 och det är i huvudsak kopparstick jag arbetat med. Det är den mest arbetsamma och tidsödande tekniken. Olle Hanspers är den som jag studerat på nära håll. Albrecht Dürer är en av de tidigare utövarna som jag beundrar mycket. De flesta av mina bilder kan tolkas på många sätt. Oftast har jag gett dem namn som t.ex. Opus 41, just för att betraktaren själv ska finna sin egen tolkning och inte styras av min titel. Mina bilder har jag visat på en hel del platser i den närmaste omgivningen. Av de jurybedömda utställningarna, i vilka jag deltagit en eller flera gånger kan nämnas: Liljevalchs, Stockholm. Miniart Susekullen, Olofström Vårsalongerna i Helsingborg och Kristianstad, Höstsalongen på Krapperup. Internationella Bienalen för humor och satir i Garbrovo, Bulgarien. Mini Print International Cadaques, Spanien. Sydosten, Kalmar. Bilder: Några ex. från egen produktion: (här med titel, beskrivning.)
a ä b
Grafika länkar:
Litteraturhänvisning.
|
h b ä a g