80 år med Frankostämpeln.
Denna ram visar en förenklad översikt av ett flertal av de maskiner som i Sverige förekommit under dessa 80 år. Endast de mest särpräglade har tagits med p.g.a. utrymmesskäl. Postverkets egna och Lånemaskiner ej medtagna. Endast högröd färg fick användas i maskinerna. Från 1961 fick man använda annan färg i reklamklichén. Se blad 8. En frankostämpel består från början av 2 eller 3 klichéer. Datum, valör och reklam.
1996 infördes Credit Lock vilket innebar förskottsbetalning via modem, kort, telefon eller fax. De senaste maskinerna har s.k. Termotryck. Denna teknik värmer fast färgen, vilket resulterar i ett blankt tryck sett i släpljus.
Indelningen är den vedertagna med m/26, m/44, m/65 och m/97 efter de årtal då Postverket godkände maskinerna. Några olika undergrupper och maskinmodeller framgår av respektive blad.
De avslutande bladen blir en Jubileumsmiddag komponerad med hjälp av stämplarnas matreklam från de senaste åren.
1 oktober 1926 blev det tillåtet att använda frankostämpeln för frankering, istället för frimärke. Postverket godkände då 5 maskintyper av fabrikat Hasler, Midget, Neopost, Universal och Pitney Bowes. Dessa maskiner laddades på Posten med ett antal kr. Alla dessa och efterföljande m/26 maskiner har Lic.nr i valörstämpeln. m/44 har Lic.nr i datumstämpeln. Lic.nr följer maskinen under hela dess livslängd, oavsett om maskinen byter ägare. Starten 1926 betyder att denna företeelse firade 80 år 2006.
Den första stämpeln m/26 ritades av Olle Hjortzberg. Riksheraldikern påtalade senare att de tre kronorna var åtskilda, och så får det inte vara. Därför tecknade Emil A. Wallerström en ny stämpel. Denna nya m /44 fick de tre kronorna överst, följt av valören och texten SVERIGE längst ned. 1965 godkändes nästa nya typ m /65 som har följts av ytterligare modifieringar och typer. 1997 godkändes den senaste modellen utan datumcirkel, kallad m /97. Denna senaste har utvecklats med flera finesser som elektronisk betalning (Credit Lock), automatisk våg och flera inbyggda reklamvinjetter typ A-post, B-post och God Helg.
80 år är en aktningsvärd ålder och eftersom Posten inte ville fira det, så tyckte jag att det bör uppmärksammas med en liten festlig måltid. Med hjälp av reklamen i några olika frankostämplar från de senast åren, finner du här en intressant och kanske ovanlig anrättning. Ett smörgåsbord där reklamen har styrt/valt ingredienserna i dagens meny.
Smaklig måltid
|